Sivu  1 | 2 | 3

Tervetuloa Lähiökeskusten blogisivulle!

Täällä voit seurata toimintaamme ja saada tietoa tulevista tapahtumista.
Päivitämme blogia kun lähiökeskuksilla tapahtuu.

Pajapäivä: Betonipyyhkeet

Syyskuisella pajalla pyyheliinat saivat uuden elämän. Pyykeistä ja betonista voi kätevästi valmistaa kauniita ruukkuja kuistille tai puutarhaan. Tarvitset vain pyyhkeen, betonia, muotin ja öljyä.

Pyyhe uitetaan ohuessa betoniliemessä ja asetetaan öljytyn muotin päälle jähmettymään. Pyyhe muotoutuu muotin mukaiseksi kauniiksi ruukuksi tai vaikka pieneksi astiaksi. Kudotuista liinoista tai pitseistä voi saada upeita kuvioita betonisiin kuosiin.

Betoniruukuissa liikutaan luovien ideoiden ja haastavan toteutuksen välimaastossa. Apuvälineitä saattaa tarvita yllättävissä tilanteissa.Kuvareportaasi: Sininauhan Pajapäivä

Kuntouttavan työtoiminnan järjestäjät kokoontuivat Sinimäellä 2.6.2015. Joukko erilaisia osaajia veti pajoja, joissa tehtiin koristeita ja tarvikkeita puutarhaan sekä muita mielenkiintoisia projekteja.


Koivunrisuista tai ohuista oksista syntyy rautalangan avulla kauniita koristeita puutarhaan tai sisälle kotiin. Risuja voi kerätä helposti kun koivuissa ei ole vielä lehtiä. Tuulen maahan pudottamat oksat tai kuivuudessa olleet puut kannattaa jättää aloilleen, sillä taipuisista risuista koristeen teko on helpompaa.


Yrttipajassa istutettiin kahden laatikon täydeltä maukkaita hyötykasveja. Mintut, sitruunamelissa ja lipstikka ovat monivuotisia kasveja, jotka jatkavat kasvuaan kun muu kasvimaa käännetään syksyllä. Yrttien taimet on monesti ensin esikasvatettava pienissä multapurkeissa tai turveruukuissa ennen maahan istuttamista.     

Orvokeita yrttitarhassa? Orvokista saa oivan lisän salaatteihin tai jälkiruokiin. Kukan hienostunut maku sopii vaikkapa jäädykkeisiin. Orvokki sopii tietenkin myös koristeeksi.


Koristeita salaattiin voi veistellä myös itse. Tuoreet kesäkurpitsat ovat pehmeitä ja hyvärakenteisia kauniiden koristeiden tekoon. Myös omenasta tai vaikka kurkusta voi kaivertaa taiteellisia pieniä suupaloja. 


Soitinpajassa tehtiin instrumentteja romusta. Tässä hommassa täytyy olla soitinrakennuksen tuntemuksen lisäksi myös reilusti luovuutta, sillä raaka-aineiden akustiset ominaisuudet olivat hyvin vaihtelevia. Yhteisvoimin valmistui mm. suuri tynnyrisoitin, jota soittamaan mahtui samanaikaisesti useampikin artisti. 


Ristipistotekniikalla väriä harmaaseen! Erivärisistä langoista syntyy mitä erilaisempia kuvioita arkisiin teräsverkkoaitoihin tai puutarhan tukiristikoihin. Geometrisia kuvioita tai esittävää taidetta; vain mielikuvitus on rajana myös tässä lajissa.  

Päivän mittaa nautittiin idyllisiä herkkuja ulkotapahtumille ominaiseen tapaan.